Манастири

Idi na sadržaj


Црква свете Тројице

налази се у самом центру града на десној обали реке  Црнице. Изградња је почела 1862. године да би после урушавања црква била завршена 1898. Рађена према пројекту Јована Илкићa, црква је подигнута у  српско - византијском стилу, има основу једнобродне грађевине, са  куполом округле основе над наоса. На њеном западном крају налази се кула звонара у стилу романике. Унутрашњост је изведена у барокном стилу,  основа дрвеног иконостаса рађена је у Београду док су иконе на њему из  Русије. Посвећена је Светом Оцу, Богу Сину и Светом Духу. Света Тројица је слава цркве и града Параћина.
Манастир Покрова Пресвете Богородице

налази се у селу Лешје код Параћина  на планини Баби окружен изворима лековите воде. Храм, чији је ктитор  жупан Вукослав, посвећен је Пресветој Богородици. Датира из 14. века а обновљен је у 17. веку за време епископа Никанора. Манастир је посебно  посећен у време манастирске славе, Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра.    


Манастир Света Петка

налази се на око 10км источно од Параћина на путу ка Зајечару, у селу  Извор. Посвећен је Светој Петки и могао би бити задужбина краља Милутина  из 13. века (мања црква са честицама мошти Свете Петке) или вероватније  Стефана Мусића, сестрића кнеза Лазара из 14. века (већа црква где се  налази олтар). У близини манастира извиру лековите воде, које, верује се  лече очне болести. Слава манастира је 8. aвгуста.


Манастир Свети Сисоје

смештен је крај реке Црнице, у излетишту Сисевац,  12 км источно од манастира Раваница. Потиче с краја 14. века и помиње се  у повељи кнегиње Милице из 1398. године. Ктитор је монах Сисоје,  духовник кнеза Лазара. Храм је посвећен Христовом Преображењу а слава манастира је 19. августа.   

Манастири у Забреги  

Код села Забрега, уз реку налазе се остаци манастира Намасија (из 14.  века)​​. По предању, ктитор је Кнез Лазар, а храм је посвећен Светом  Николи. Истраживања су потврдила да је у средњем веку овде постојао  значајан манастирски комплекс са црквом посвећеном Светом Николи, о чему  сведоче остаци још око 10-ак црквишта. Овај манастирски комплекс је  један од најзначајнијих у овом делу Србије. Црква посвећена Светом  Николи конзервирана је и обновљена у једном малом делу. На левој обали  реке Црнице налазе се остаци цркве Светог Јована Главосека (из 5. или 6.  века)​​, а сматра се да је на овом простору био највећи утврђени град у Поморављу по коме се цео овај крај звао Петрус. Ниже, на десној обали  реке, налазе се остаци цркве посвећене Благој Марији Петрушкој.


Манастир Свети Никола

Манастир се налази у селу Својново, на левој обали Велике Мораве, на  обронцима планине Јухор. Првобитна црква на месту данашњег манастира  била је посвећена рођењу Пресвете Богородице и звала се Мала Госпојина. Задужбина је српског кнеза Лазара и саграђена је током 14. века. За  време своје владавине, Турци су срушили цркву, а обновио ју је Вожд Карађорђе. Према предању, када је Карађорђева војска заноћила на месту  порушене цркве, Вожду се у сну јавио Свети Никола и рекао му да на том  месту подигне поново цркву и посвети је њему, што је Карађорђе и урадио  1812. Данас се као манастирске славе обележавају и Мала Госпојина 21. септембра и Свети Никола 19. децембра. Поред цркве извиру воде које се сматрају лековитим. Једна од њих лечи само болести очију док је друга  лековита код свих болести.

Copyright © 2017. Туристичка Организација Параћин. Сва права задржана. Забрањено неовлашћено коришћење.


ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ПАРАЋИН
ул. Краља Петра I 13, 35250 Параћин


Tел:   +381 35 565814
Факс: +381 35 571792

И-маил: toparacin@gmail.com

Радно време: 7:30 до 15:30


Nazad na sadržaj